Tips tegen keelpijn

Winter, weer, wind en regen. De periode waarin je iedereen om je heen hoort hoesten en snotteren. Voor je het weet ben je het zelf ook aan het doen. Gelukkig zijn er manieren om zo snel mogelijk van keelpijn af te komen. Niet alles werkt, maar wie weet vind je in deze tips wel de tip die jou kan helpen.

Keelpijn – vervelend en bovenal irritant – is iets waar wij allemaal snel van af willen. Doorgaans is het met een weekje over, maar hoe overleef je die week en hoe zorg je er voor dat het niet langer duurt?

Virus

Vaak wordt keelpijn veroorzaakt door een virus – het verkoudheidsvirus. Ongelooflijk besmettelijk, waardoor je vaak veel mensen tegelijk hoort klagen over die vervelende keelpijn. Slikken, praten en hoesten doet soms pijn. Ook kan het zijn dat het een ontsteking is. Dan is je keel vaak rood van binnen en soms is er slijm of witte vlekjes te zien. Naast de keelpijn zelf is er ook kans dat je (lichte) koorts krijgt of verkouden wordt. Natuurlijk kan je ook keelpijn krijgen door andere factoren, denk bijv. aan roken. In deze post ga ik uit dat het keelpijn is, veroorzaakt door een virus. Wat kan je allemaal doen om de keelpijn zo verdraagzaam mogelijk te maken? Hieronder staan verschillende tips die je wellicht kunnen helpen.

 

  • Rust

Verkoudheid of griep begint vaak als eerst met keelpijn. Dit is dus eigenlijk een natuurlijke waarschuwing van je lichaam. Probeer bij de eerste symptomen al goed te rusten, zodat je lichaam alle energie kan gebruiken om te vechten. Neem je pauzes op het werk – of als je vrij bent – slaap overdag eventjes. Zorg in ieder geval voor een goede nachtrust. Houd daarbij in je achterhoofd dat je ongeveer acht tot tien uur maakt. Daarnaast kan je ook rust nemen door wat minder vaak of minder hard te praten. Hierdoor ontzie je de keel, waardoor hij meer tijd heeft om te herstellen en minder geïrriteerd te raken.

  • Drinken

Het drinken kan de irritatie en pijn in je keel verzachten. Ik hoor vaak de discussie of dit thee moet zijn of koud water. Bij mij werkt thee met honing het beste. Bij koud water moet ik vaak hoesten, omdat het koude irriteert. Kijk vooral wat voor jou werkt, maar zorg in ieder geval voor iets verzachtende voor je keel.

  • Spoelen

Naast veel drinken kan je ook op een andere manier spoelen, namelijk door te gaan gorgelen. Dit kan ook zorgen voor verlichting. Gorgel dan met zout water, want dit zorgt er voor dat het zwellen vermindert en je keel dus al fijner aanvoelt. Je pakt dan een kopje warm water en doet er een halve theelepel zou in. Roer het goed door en zorg dat de zout volledig is opgelost in het water. Gorgel dan ongeveer 30 seconden met je hoofd naar achter. Spuug het daarna uit. Het gorgelen zou ik echt maar één á twee keer per dag doen, want het droogt je keel ook uit, waardoor je vaker moet hoesten.

  • Zuigen

Mijn oma zei vroeger altijd veel dropjes eten. Zuigen verzacht namelijk de keel. Dit doe ik dan ook regelmatig met honingdrop of juist hele zoute drop. Het verlicht de pijn voor een kleine tijd. Verder zijn er bij de drogisterij ook allerlei zuigtabletten te verkrijgen. Trachitol werkt bij mij eigenlijk het beste op het moment dat ik de keelpijn voel aankomen. Wacht ik te lang dan werkt het niet meer. De andere middelen heb ik niet echt gebruikt, omdat ik ze niet “lekker” vindt.

 

Mocht de keelpijn langer duren dan 10 dagen en heb je daarbij ook last van de volgende dingen, dan zou ik de dokter bellen!

  • Benauwdheid
  • Drinken of slikken lukt niet meer
  • Kwijlen
  • Je wordt steeds zieker
  • Klachten verergeren of er komen meer klachten

Natuurlijk ook meteen bellen als je het niet vertrouwd. Vaak ken je jouw eigen lichaam het beste en geeft deze ook heel goed aan wat het nodig heeft.

 

Welke dingen werken bij jou als je keelpijn hebt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *