Botanische tuin – Arboretum Wageningen

Op de Wageningse berg ligt een ongelofelijk mooi stukje natuur met een geweldig uitzicht over het rivierengebied. Ik heb het dan over Belmonte Arboretum. Een botanische tuin die al jaren bestaat en onderhouden wordt. Overal zijn sporen te vinden van de geschiedenis van dit landgoed en het is een geweldige plek om te wandelen en te genieten van alle mooie kleuren die de natuur ons kan laten zien.

Geschiedenis

Het landgoed werd rond het midden van de 19e eeuw gesticht door baron De Constant Rebecque de Villars, ook wel Thierry Juste genoemd. Hij bouwde omstreeks 1845 een huis in de Italiaanse stijl op het hoogste punt van de berg. Er werden nog stukken grond gekocht door zijn schoonvader en uiteindelijk besloeg het landgoed 17 hectaren. In 1936 kwam het landgoed in bezig van Stichting Het Gelders Landschap.

In de tweede Wereldoorlog was het landgoed twee keer slachtoffer van zware gevechten: 1940 bij de Duitse inval en in 1944 tijdens de operatie Market Garden. Er werd toen veel schade vastgesteld aan de gebouwen op het landgoed. Ook het tuinontwerp en andere bijgebouwen waren voor een groot deel verwoest en uiteindelijk werd het landgoed een ruïne met beschadigde bomen.

Waar is het Belmonte Arboretum nou zo bekend om?

Elke botanische tuin heeft natuurlijk iets speciaals. Zo heeft het Arboretum ook iets speciaals, namelijk: Rhododendrons en rozen.

Rhododendrons

De Rhododendrons zijn in twee perioden geplant. Het oudste deel komt uit 1950. En het nieuwe gedeelte uit 2003 die in samenwerking met de Nederlandse Rhododendron Vereniging is gepland en ingedeeld met alle kennis die er toen was. Het nieuwe gedeelte is te zien aan de oostelijke kant van de tuin.

 

 

Rozen

Ook heeft het Arboretum een mooie rozencollectie. Deze is deels in 2011 geplant, waarbij het vooral ging om rozen die uit Arboretum De Drijen kwamen. Daar stonden de rozen onopvallend en ongeordend. De wens was om in het Belmonte Arboretum een nieuwe situatie te maken, waarbij er hoofdgroepen werden aangebracht: Historische rozen, moderne rozen en botanische rozen. De eerste twee soorten op chronologische volgorde en de botanische rozen volgens een geografische indeling.

 

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *