Verwijderen en voorkomen van klitten in jouw haar

Nu wij, als vrouwen, voor nu even niet naar de kapper kunnen, groeit ons haar maar door. Veel vrouwen met lange haren kennen het vervelende woord: klitten. Heb jij ook zo’n last van al die klitten in je haar? Ik leg je graag in deze post uit hoe je ze kunt verwijderen en voorkomen.

Verwijderen van de klitten

Ze zijn ongelofelijk vervelend en soms tot irritatie aan toe. Ik heb al vaak momenten gehad dat ik er zo klaar mee was dat ik de klit er gewoon uit wilde knippen. Ja, je hoort het goed: knippen! Maar gelukkig zijn er nog wel tips die mij en wellicht jou kan helpen, om het knippen te voorkomen.

1. Masker of conditioner

Maak je haar nat en zorg dat je een van de twee onder de arm meeneemt 😉 . Zorg dat je haar goed nat is en doe dan een flinke laag conditioner door je haar. Een haarmasker werkt ook. Wees zeker niet te zuinig. Laat het even intrekken en spoel het niet meteen uit. Ga namelijk als eerst je haar doorkammen met bijvoorbeeld een grove kam, vingers of een grove borstel. Begin altijd onderaan en werk langzaam naar boven. De ergste klitten zitten namelijk onderin en daarmee voorkom je ergere of grotere klitten. Als de klitten eruit zijn dan kan je het haar uitspelen.

2. Speciale sprays

Mocht conditioner of haarmasker niet het gewenste resultaat geeft, dan kan je altijd nog een anti-klitspray kopen. Maak je haar handdoek droog en spray daarna een flinke hoeveelheid van de spray in je haar. Voornamelijk op en rond de klit. De spray maakt je haar namelijk glad en er is een mogelijkheid om dan de klit er zachtjes met je vingers uit te kunnen halen. Vraag wellicht even hulp als het een moeilijke plek is.

 

Hoe voorkom je klitten?

Doorgaans heb ik niet snel klitten, enkel alleen tijdens het douchen, maar er zijn menig vrouwen die ook bij hun dagelijkse bezigheden snel klitten krijgen. Denk aan het schuren langs een sjaal of jas of de wind die door je haar waait. Super vervelend, want dat betekent dat je elke avond gedoe met klitten hebt. Met de volgende tips kan je er voor zorgen dat je minder snel klitten krijgt.

1. Starten met een conditioner

Ja, het klinkt heel gek en waarschijnlijk tegen je routine in, maar het is echt beter. Heb je altijd beetje slap en futloos haar na het douchen? En gebruik je als laatste conditioner? Dan komt het daardoor. Conditioner voedt je haar, maar verzwaard ook als je het niet goed uitspoelt. Er blijven restjes achter op je haar en je krijgt dus ook sneller vet haar. Dus voortaan starten met conditioner. Doordat je na wast met shampoo zorg je voor perfect schoon haar en heb je waarschijnlijk ook na het drogen mee volume in je haar. Win-win situatie zeg ik.

Heb je erg droog haar en wil je zacht en pluisvrij haar? Gebruik dan een haarmasker.

2. Vlechten!

Tijdens het slapen draai je veel. Hierdoor wrijft je haar over het kussensloop heen en dit zorgt al snel voor klitten in je haar. Kam altijd je haar voor het slapen, zodat de klitten die overdag zijn ontstaan niet erger worden. Vlecht je haar in, zodat het wrijven minder wordt. Ook na het douchen kan je prima een vlecht maken in je haar. Als je ’s ochtends wakker wordt heb je meteen een leuke slag in je haar. Vlecht dan niet te strak, want dat zorgt al snel voor plat haar aan de bovenzijde van je hoofd.

3. Ander kussensloop

Normaliter gebruiken we gewoon het kussensloop wat hoort bij ons dekbedovertrek. Vaak bestaat dit uit katoen. Dit is een vrij stugge stof waardoor het schuren ook verergert en je dus snel klitten krijgt. Er bestaan ook zijden kussenslopen. Deze zijn glad en daardoor schuurt het minder hard, waardoor je minder snel klitten krijgt.

4. Beschermen tegen hitte

Een föhn, stijltang of krultang is niet weg te denken bij onze haarverzorging en styling. Je kan er super veel mee, maar het is ook echt killing voor je haar. De hitte zorgt er voor dat je haar uitdroogt. Met droog haar heb je sneller klitten. Gebruik altijd een beschermend product, maar let op dat deze geen alcohol of andere schadelijke stoffen heeft. Dit geeft een averechts effect.

5. Let op je borstel

Je hebt allemaal verschillende borstels. Borstels met dopjes op de pinnen, borstels van haar, platte, ronde en ovale borstels. Veel klitten krijg je er wel uit, maar die kleine, venijnige klitten die gaan vrij lastig. Ik gebruik sinds een paar jaar de Tangle Teezer en ik ben daar zo blij mee. Mijn haar borstelen is zoveel minder pijnlijk en je borstelt makkelijk alle klitten eruit. Ook nu begin je onderdaan en werk je langzaamaan naar boven toe.

6. Kapper

De kapper kan jou ook helpen bij het voorkomen van klitten. Als je droog haar hebt, en bijvoorbeeld dode puntjes, dan zorgt dit sneller voor klitten. Zeker bij dode puntjes is het belangrijk om even een bezoekje te brengen aan de kapper. Goed verzorgd haar ziet er natuurlijk mooi uit, maar het zorgt ook voor aanzienlijk minder klitten.

 

Heb jij nog handige tips voor klitten?

Lees ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *